Turistična agencija Turist Biro Piran
Piran info Domov Namestitve Povpraševanje Cenik Kontakt Portorož info
 
 

Piran

Piran je slikovito obmorsko mesto na skrajnem zahodnem rtu Slovenske Istre, pomembno pomorsko, ribiško in kulturno središče in Ietovišče. Tako kot ostalim krajem, daje Piranu pečat sredozemsko podnebje s toplimi poletji (julij: povprečno 23,2 stopinj Celzija) in blagimi zimami (januar, povprečno 5,7 stopinj Celzija). Bujno sredozemsko rastlinje - ciprese, fige, kakiji, oljke pinije in neąplje ter značilna arhitektura krasijo okolje piranske občine. Poletnemu valovanju morja pa se prepusti na tisoče ljubiteljev toplega sonca in morja. Res, izrazito turistični kraj!
Prvi prebivalci so se v Piranu naselili že sredi 5. stoletja, v 13. stoletju pa so ga osvojili Benečani in tedaj se je začel razcvet tega starega mesteca. V tem času so nastale tudi soline v Strunjanu, Luciji in Sečovljah. Trgovci, mali obrtniki in solinarji so si sezidali vrsto hiš, ki se še danes členijo v ozkih ulicah arhitekture vseh odobij. Danes je Piran zgodovinsko mesto prepolno zanimivosti. Današnji prebivalci so se odločili, da ga bodo za zmeraj ohranili takega, kakršnega je naredila zgodovina.
Turisti niso zaman presenečeni, ko se sprehajajo po njegovih ozkih ulicah in si ogledujejo mediteranske hiše s starinskimi vrati in okni. Ogleda vreden je Tartinijev trg s spomenikom velikega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki se je v Piranu rodil leta 1692.
Naj naštejemo še nekaj ostalih zanimivosti: mestna in sodna palača, gotska hiša "Benečanka", velika stolnica na razgledni vzpetinici s slikami slikarjev beneške šole in slokim zvonikom po vzorcu Sv. Marka iz Benetk, mestno obzidje iz 15. stoletja z mogočnimi obrambnimi stolpi, ki se dvigajo nad mestom, svetilnik na Punti v mavrskem slogu. Največ pa o mestu povesta mestni arhiv, ki je med najbogatejšimi v državi, z dragoceno zbirko dokumentov od 12. stoletja dalje in mestni muzej, ki se ponaša z dragocenimi arheološkimi, etnografskimi, zgodovinskimi in umetniškimi deli. Sicer pa so zanimivi tudi morski akvarij, gledališče Tartini in galerija.
 
 
Webmaster: Milan Bedrač